שחזורי שד מתבצעים מסיבות שונות, בעיקר לאחר כריתה. חששות טבעיים מלווים אישה השוקלת לשחזר את שדיה: האם לאחר השחזור ייראה השד טבעי כשהיה לפנים? האם לאחר השחזור תוכל לחוש את אותן תחושות שחשה לפני הכריתה? האם במהלך ניתוח השחזור צפויים סיבוכים וכרוכים בו תופעות לוואי? האם השדיים המשוחזרים עלולים להיראות לא סימטריים? מה הוא משך ההחלמה. שאלות רבות, אלה ואחרות, מלוות את האישה השוקלת- אולי רוצה אבל חוששת ופוחדת.
חלק משאלות אלה מעסיקות גם מי שרוצות לבצע ניתוח להגדלת חזה. בכלל, ניתוחי חזה כרוכים גם, לא אחת בעיקר, בסוגיות של דימוי עצמי, ביטחון עצמי, תחושת נשיות ועוד.
השחזור מיועד למי ששדיהן נכרתו במלואם (Mastectomy) או באופן חלקי (Lumpectomy ) והכריתה הותירה עיוות במבנה החזה, מחסור ברקמה או באי סימטריה בולטת בין השדיים, קל וחומר כאשר רק אחד מהם נכרת.
הניתוח, שאותו מבצע כירורג פלסטי מקצועי ומוסמך, אמור להחשיד לשד את הצורה ואת הנפח המקוריים
כאשר ניתוח השחזור תוכף לניתוח הכריתה מושגים יתרונות אחדים:
- ניתן לשמור על חלק מעור השד, כך שאיכותו טובה ועשויה להגביר את הסיכוי לשחזור טוב ומקורי.
- הניתוח המשולב מצמצם את כמות הניתוחים ומאפשר שילוב של פרוצדורות.
- העדר צורך להסתובב תקופה מסוימת ללא שד, על כך הקושי הכרוך בכך.
עם זאת, בניתוח לשחזור מיידי יש גם חסרונות:
- אם האישה עוברת הקרנות לאחר טיפול הכריתה, ההקרנות עלולות להשפיע על צורת השד שמשחזרים אותו, קל וחומר עם השחזור מתבצע באמצעות תותב עשוי מסיליקון.
- השחזור המיידי מעריך את משך הניתוח.
- סיבוך אפשרי של ניתוח השחזור עלול לגרום לדחיית הטיפול הכימותרפי עד להגלדת פצעי הניתוח.
שיקול נשי אישי
חשוב לציין, שלא כל אישה שעוברת כריתת שד או שדיים רוצה לעבור ניתוח לשחזור. יש נשים המסתפקות בתותב חיצוני ומוותרות על התערבות כירורגית אשר בלתי נמנע במקרה של שחזור. יש מי שמסיבות אישיות בהחלט מוותרות על ההתמודדות עם השחזור בעודן נתונות בעיצומה של התמודדות עם סרטן השד. חלק מהן דוחות את ניתוח השחזור עד לסיום הטיפול האונקולוגי. יש אפשרות לשחזר את השד גם בחלוף שנים מהכריתה.
בשל חשיבות הנושא והרגישות הטבעית הכרוכה בו, חשוב להתייעץ עם מומחה בכירורגיה פלסטית ולשקול היטב ובאופן מושכל וזהיר את כל ההיבטים הכרוכים בניתוח השחזור, מה גם שניתן כיום להסתפק בכריתה חלקית בלבד.
שחזור השד מאפשר ליצור מראה סימטרי של השדיים כשהם מוצנעים מאחורי חולצה או חזייה. הוא מייתר את הצורך להשתמש בפרוטזה (תותב) חיצונית בחזייה. לשחזור יש חשיבות פסיכולוגית ורגשית רבה בשיקום תחושת הנשיות ובקשר הזוגי.